Torna ayna muhafazası

Torna tezgahlarında iş güvenliği için torna ayna muhafazası :

Torna ayna muhafazası operatörün elle fren yapmasını, ayna anahtarının takılı olarak kalmasını vs. engeller.

Elektrik sivici eklenerek açık konumda torna tezgahının çalıştırılması engellenebilir. Muhafaza kapatılması ayna anahtarının ayna üzerinde unutulmasını önler.

 

Torna, kendi ekseni etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama, bu işin yapıldığı tezgâha ise torna tezgâhı denir.

Tornada güvenli çalışma kuralları
TEZSAN Torna Tezgahı İSG güvenlik Donanımları
Fırlayan talaş parçalarından korunmak için tezgahın üzerindeki şeffaf özel kapaktan yararlanılır.
Şeffaf kapak Talaş siperliği mevcut değilse mutlaka iş gözlüğü kullanılmalıdır.

TEZSAN Tornada İSG güvenlik ayna muhafazası talaş siperliği

TEZSAN Torna tezgahlarında talaş koruma siperlikleri, olabilecek iş kazalarının önüne geçmek için olmazsa olmaz kriterlerdendir. Mümkünse yeni nesil talaş siperliklerinden (switch vasıtasıyla, kapak açıkken aynanın dönmesini engelleyen) talaş siperliklerinden tercih edilmelidir.

TEZSAN Torna iş kazaları

Yukarıda bahsi geçen switch bağlantılı talaş siperlikleri kullanılmadığında, ayna anahtarının ayna üzerinde unutulması iş kazalarına neden olabilmektedir.

Ayna Anahtarını Asla Ayna üzerinde bırakmayın

TEZSAN Torna ayna anahtarı yanlış

Ayna anahtarını ne sebeple olursa olsun ayna üzerinde bırakmayın. Ayna ile işiniz bittiğinde hemen yerinden çıkarmayı alışkanlık haline getirin. Bu sizi ve sizden sonra aynı TEZSAN Tornada çalışacak dalgın bir arkadaşınızı kazadan korumak için önemlidir.

Acil Durum Stop Freni

TEZSAN Torna acil durum ayak freni pedal

Acil durum freni işlevi gören ayak pedalına sahip TEZSAN Torna tezgahlarını tercih ediniz. Bu pedalların altında tahta vb bir malzemenin girmediğine emin olunuz. Ne zaman işe yarayacağını bilemezsiniz. Unutmadan, bu pedal sadece acil durum içindir. Normalde kullanımda ayak frenini tercih etmek ömrünü azaltacaktır.

Dişli çark, kasnak, kayış v.b. hareketli kısımların özel koruyucu kapaklar içine alınması

Hareket ileten kısımların açıkta olması tehlikelidir

Hareketli elemanlar, kapak veya koruyucu içine alınır

Dişli çark, kayış ve kasnak gibi elemanlar el ile kontrol edilirken gerekli önlem alınmış olmalıdır.

Uygun Duruş Şekli ve İş Kıyafeti

TEZSAN Tornada güvenli çalışma kuralları

Tezgah karşısında dengeli durmalıdır. Kumanda kollarına uygun bir konum alınmalıdır. Çalışırken TEZSAN Tornanın aynasına eğilmemelidir.

TEZSAN Torna tezgahında düzenli çalışmanın önemi

TEZSAN Tornalama esnasında kullanacağımız takım ve avadanlıklar belirli bir düzen içinde olmalıdır. İşi biten takımlar yerine teslim edilmelidir. TEZSAN Torna tezgahında düzenli çalışmak dağınıklık kaynaklı iş kazalarının da önüne geçebilir.

TEZSAN Tornada güvenli çalışma

Fener milinin arkasından iş çıkmamalıdır. Zorunlu olarak çıksa da parça dönerken yaklaşmayınız. Savrulan parça tehlike yaratır.

Uygun iş kıyafeti kullanınız

Önlük veya iş tulumu seçilmelidir. İş önlüğünün kolları lastikli (kapalı) olmalıdır. Manşet ve kıravat, dönen kısımlara takılacağı için tehlikelidir. Saçlar kısa olmalı, saat ve yüzük çıkartılmış olmalıdır.

Yırtık ve bol giyim eşyası sakıncalıdır. Yırtık ve bol yerler, tezgahın hareketli kısımlarına kapılarak çalışan için büyük tehlike yaratır.

TEZSAN Torna Tezgahında Eldiven kullanılır mı ?

Eğer sivri, keskin uçlar kullanımını gerektiren işlerle çalışılıyorsa eldiven kullanılabilir. Ancak tezgâh çalıştırılmadan eldiven çıkartılmalıdır.

TEZSAN Torna Tezgahında İş gözlüğü kullanmanın Önemi

Fırlayan çapak ve yağ damlacıklarına karşı daima gözlük veya yüz siperi kullanmalıdır. Bu çapakların çoğu zaman çok sıcak olduğu düşünülürse gözleri korumak hayati önem taşır.

TEZSAN Torna Tezgahında Çalışma

Parçanın Güvenli Bağlandığına emin olun

İş, tezgaha güvenli bağlanmadığında fırlayarak veya kaleme binerek çeşitli kazalara neden olur. Yüksek devirde merkezkaç kuvvet artacağından aynanın ve işin fırlamaya çalışacağı unutulmamalıdır.

TEZSAN Tornada Devir Sayısı Değiştirme

TEZSAN Torna aynalarının devir sayısını ayarlamak, değiştirmek gerekiyorsa, bu iş hiçbir zaman tezgâh çalışırken yapılmamalıdır. Devir ayarlanırken dişlilerin yerine oturup oturmadığını kontrol etmek için ayna elle yavaşça çevrilir. Emin olduktan sonra TEZSAN Torna çalıştırılabilir.

Talaşın tezgahtan alınması

İş ve kalem arasındaki talaşlar, el kancası ile alınır. Talaş şu şekilde kaldırılmalıdır; Uzun spiral talaşlar bir kanca ile çekilip alınmalı, elle tutulmamalıdır. Kıymık şeklindeki talaş ise süpürge ile temizlenmelidir. Bu işlemler tezgâh durduktan sonra yapılmalı, hiçbir suretle elle yapılmamalıdır.

Ölçme ve Kontrol İşlemleri

Bütün ayar, kalibrasyon ve ölçme işleri tezgah durduktan sonra yapılmalıdır

TEZSAN Tornayı topraklamanın önemi ve elektrik kazalarından korunma yolları

Tezgah gövdesindeki kaçaklardan dolayı elektrik çarpmaması için topraklama önceden yapılır.

Tezgahın elektrik donanımı sağlam ve kaliteli olursa, kısa devre, şalter arızası, elektrik kaçağı, motor yanması gibi kazalar azaltılmış olur.

TEZSAN Torna tezgahında düzenli çalışmanın önemi

TEZSAN Tornalama esnasında kullanacağımız takım ve avadanlıklar belirli bir düzen içinde olmalıdır. İşi biten takımlar yerine teslim edilmelidir. TEZSAN Torna tezgahında düzenli çalışmak dağınıklık kaynaklı iş kazalarının da önüne geçebilir.

TEZSAN Torna tezgahında düzenli çalışma

TEZSAN Tornada Düzenli çalışmak hiç tahmin edemeyeceğimiz iş kazalarının da önüne geçebilir.

İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi - Gelişim Alanı
Finisaj Caddesi No:3 34953 Tuzla İSTANBUL
Tel/Fax : +90 216 591 02 08
Tel : +90 546 872 16 18
E-posta : teknik@uysalmak.com